Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
12. november 2015

Ekskurzija po zamejski Sloveniji

V petek, 6. novembra, smo se dijaki četrtih letnikov predšolske vzgoje ter profesorji Aleksandra Matjašič, Bojan Vukšinič ter Janja Javoršek odpravili na strokovni izlet po zamejski Sloveniji. Pot nas je najprej popeljala v Črno na Koroškem v Center za usposabljanje, delo in varstvo. Tam so nam pobliže pokazali njihov način dela. 

Spoznali smo tudi nekaj njihovih gojencev ter ugotovili, da so zelo prijazni in delavni. Sledil je obisk Gosposvetskega polja ter obisk cerkve Gospe Svete, ki nam bo ostala v spominu po svojem izrazitem baročno-gotskem slogu. Pot smo nadaljevali v Celovec in to čudovito mesto samostojno raziskali. Po napornem dnevu smo se odpočili v hotelu Kompas v Kranjski Gori. Zjutraj smo svojo pot nadaljevali v Italiji. 

Obiskali smo pokrajino Rezijo, kjer nam je gospod Alexandro predstavil njihov jezik in kulturo. Naučil nas je tudi nekaj folklornih plesov. Ob njihovi glasbi te kaj kmalu zasrbijo pete. Po Reziji, ki nam bo ostala v prijetnem spominu, smo se odpravili do Čedada, kjer smo opazovali njegovo lepoto (od arhitekture do reke Nadiže). Obiskali smo tudi Štanjel, in sicer tamkajšnji grad ter Ferrarijev vrt, ki je delo arhitekta Maksa Fabianija. Najprej nas je očaral vrt, nato pa še razgled z griča. V popoldanskih urah smo se utrujeni, toda zadovoljni odpravili domov.

Zahvaljujemo se vodiču Alèšu za informacije, brez katerih ne bi izpolnili delovnih listov ter izvedeli toliko zanimivih informacij, ter vozniku Franciju, da nas je srečno pripeljal domov.


dijakinja Lucija Kočevar

IMG 20151106 150351