Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
21. november 2018

Ekskurzija v podjetju I-LES

Dijaki L2C in L2D – bodoči mizarji ter študentje višje šole smo si skupaj z učitelji v torek, 20. novembra, ogledali proizvodnjo lepljenih plošč. V Soteski, kjer poteka prva faza predelave z lastno žago, nas je sprejel lastnik Pavel Iskra. Ogledali smo si krojenje in razrez lesa, nato pa smo se odpeljali na lokacijo v Gornjem Ajdovcu, kjer poteka končna faza izdelave. Ta faza zajema sušenje, stiskanje in izdelavo troslojnih plošč z velikim poudarkom na kvaliteti končnega izdelka.
Po besedah g. Iskre se je podjetje I-Les Iskra, d. o. o., razvilo iz obrtniške dejavnosti pred več kot 40 leti v vasi Gornji Ajdovec. Lastnik Pavel Iskra je svojo obrt pred 45 leti začel v majhni delavnici z nekaj osnovnimi stroji za predelavo in obdelavo lesa. Želja po kakovostnem in konkurenčnem delu ga je gnala do razvoja in širitve obrti vse do današnje velikosti, ki je presegla mejne okvire samostojnega podjetništva. Z letom 2013 se je podjetje preoblikovalo v družbo z omejeno odgovornostjo (d. o. o.).
Trenutno podjetje šteje 40 zaposlenih in ima tudi svoj razvojni oddelek, ki skrbi za razvoj, optimizacijo in kakovost delovanja proizvodnje. Podjetje bo v bližnji prihodnosti postavilo inovativno avtomatizirano proizvodno linijo, ki bo lahko pod nadzorom usposobljenega osebja znatno povečala današnjo kapaciteto proizvodnje. Ogledali smo si parilno jamo in sušilnice, še posebej pa je bila zanimiva zadnja faza proizvodnje troslojnih plošč. Plošče so križno lepljene iz masivnega lesa, zunanja sloja sta iz iste drevesne vrste, notranji polnilni sloj pa je lahko tudi iz druge drevesne vrste. Zaradi načina lepljenja in obdelave so križno lepljene masivne plošče konstrukcijsko trdnejše in odpornejše. Podjetje prodaja plošče po celi Evropi, že vrsto let pa sodeluje tudi z več uspešnimi in priznanimi izdelovalci yachting programov, med katerimi je tudi proizvajalec slovenskega porekla »ELAN Yachting«. Za njih izdelujejo troslojno teakovo ploščo za izdelavo palubnih mizic in druge opreme elitnih jaht in plovil. Obisk in ogled proizvodnje je bila novost za vse dijake, ki tovrstne proizvodnje še niso videli. To je res odlična in uspešna zgodba obrtnika in podjetnika, ki je iz male obrtniške proizvodnje ob neprijaznem poslovnem okolju z jasno poslovno vizijo razvil vrhunsko naravnano izvozno proizvodnjo. V nadaljevanju strokovne ekskurzije smo si ogledali tudi EPC – Edukacijski in produktni center železolivarne na Dvoru, katerega glavni namen je ohranjanje umetniške in tehnične kulturne dediščine. Lastnik Stane Novinc nam je v sodobni multimedijski učilnici prikazal zgodovino livarstva na Dvoru. V družinskem podjetju KGN, d. o. o., izdelujejo tudi različno pohištveno in stavbno okovje različnih vrst, oblik in materialov. 

IMG 3075

Foto: Slavko Mirtič


Slavko Mirtič