Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
24. april 2015

Obisk Dolenjskega muzeja

V sredo 22.4.2015, smo si dijaki Srednje gradbene in lesarske šole iz Šolskega centra Novo mesto ogledali razstave v Dolenjskem muzeju in znamenitosti Novega mesta. S tem smo obeležili praznovanje Novega mesta ob njegovi visoki obletnici,  650 letnici njegove ustanovitve s strani Rudolfa IV. Habsburškega.

Najprej smo si ogledali Kapiteljsko cerkev sv. Miklavža, v kateri je posebnost, da je prezbiterij gotskega stila zamaknjen za 18 stopinj od osi ladje cerkve. V Dolenjskem muzeju nas je prijazno sprejela gospa Lavra Fabjan, ki nas je vodila po ogledu razstave. Najprej smo si ogledali arheološko zbirko. Na razstavi so bili predmeti razstavljeni po starosti od kamene dobe naprej. Najpomembnejše najdbe iz starejše železne dobe kot so nakit iz barvastega stekla in iz jantarja, več okrašenih situl, čelade, oklep, orožje in orodje so res osupljive. Najbolj zanimiva najdba pa je nakit narejen v obliki ovnove glave. Posebna je zato, ker je že dolgo nazaj človek znal tako natančno oblikovati tako majhne figure. Nato smo si ogledali razstavo »Tisočletja na okljuku reke Krke«, kjer je bilo razstavljeno življenje v Novem mestu od nekoč do danes. Ko smo končali z ogledom nam je gospa Lavra še pripravila PowerPoint predstavitev o Rudolfu IV. in njegovem pečatu. Prikazala nam je njena prizadevanja o izdelavi replike Rudolfovega pečata, katere del pri njegovem nastajanju je tudi naša šola. Po predstavitvi smo se poslovili in si odšli odkrivat zanimive predele starega mestnega jedra in se povzpeli na Marof vse do Kapiteljske njive, kjer so  našli grobove v katerih so arheologi odkrili najdbe razstavljene v muzeju. Dan se je zaključil, da smo ubrali daljši sprehod ob reki Krki in uživali lepote narave do Gostišča Loka v Novem mestu. Tu se je naše spoznavanje Novega mesta ta dan zaključilo.

 Miha Mlakar, LG1a

Obvestilo

Fotografije