Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
17. junij 2015

Obisk geodetske uprave Novo mesto

V ponedeljek, 15. 6. 2015, smo dijaki G3a Srednje gradbene in lesarske šole Novo mesto s profesorico Zdenko Zorko obiskali Območno geodetsko upravo Novo mesto. Tam nas je sprejel g. Primož Mavsar, ki nam je podrobneje opisal in predstavil, s čim se geodetska uprava ukvarja. V Sloveniji imamo 12 območnih geodetskih uprav in več kot 2600 katastrskih občin. G. Mavsar nam je pokazal stare geodetske inštrumente in pripomočke ter stare geodetske načrte, ki so narisani na roke, besedilo pa je v srbohrvaškem oz. nemškem jeziku. Ti načrti so narisani v merilu 1:2880, saj je bila včasih osnovna merska enota seženj. Videli smo tudi »ortofoto« posnetke, to so letalski posnetki zemlje, ki so bili včasih zaupni in skriti javnosti. Spoznali smo, kakšni so bili arhivi včasih in kakšni so danes. Seveda so danes bolj urejeni, nekaj načrtov pa hranijo tudi v digitalni obliki. Izvedeli pa smo tudi vse o parceli in njenih mejah. Slednje se določi s točkami, ki so stabilizirane na terenu in vpisane v topografijo poligonskih točk. Te točke merimo z GPS, tahimetrom ali pa s teodolitom. Največ smo izvedeli o zemljiškem katastru, kako se ga vodi, kaj vse zajema in kako dostopamo do njega preko interneta.

 Za konec lahko rečem, da je vsak izvedel nekaj novega in poučnega in tako povezal znanje teorije, ki smo ga dobili pri pouku geodezije za gradbene tehnike, s prakso.

Zahvaljujemo se gospodu Bačarju in gospodu Mavsarju za poučno, prijetno sodelovanje.

Dijaki G3a SGLŠ, ŠC Novo mesto in prof. Zdenka Zorko

Fotografije ...