Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
30. maj 2018

Obiskali smo Pleterje in grad Brežice

1

V torek, 29. maj 2018 sta se oddelka PV1B IN PV1A odpravila na strokovno ekskurzijo v Pleterje in Brežice. Ko smo se peljali proti Šentjerneju, nam je profesorica Janja Hauptman na kratko povedala nekaj o tem mestu in okolici. Izvedeli smo nekaj o Gorjancih, gospodarstvu in kmetijstvu tega okoliša. Kmalu zatem smo se pripeljali v Pleterje, kjer je območje miru in tišine. Razdelili smo se v dve skupinici. PV1B si je najprej ogledal muzej na prostem, izvedel nekaj o zgodovini kartuzije v Pleterjih in njen pomen. Pogledali smo črno kuhinjo v muzeju in spoznali razmere, v katerih so ljudje nekoč živeli. Naredili smo si tudi kruh oziroma razne ptičke, zajčke in prašičke. Nato so se skupine zamenjale. Odšli smo v samostan in staro gotsko cerkev, kjer smo si ogledali multivizijo. Izvedeli smo o pomenu tega samostana, o njegovi zgodovini in delovanju, ter kako poteka življenje menihov v njem. V stari gotski cerkvi nam je profesorica razložila značilnosti gotske cerkve. Sledila je malica, kjer so nam družbo delale živali, ki so bile na posestvu.

20180529 113802

V nadaljevanju smo se odpravili proti Brežicam, kjer smo obiskali Posavski muzej. Na dvorišču nam je vodič na kratko razložil zgodovino graščine. Skupaj smo se odpravili v Viteško dvorano, kjer nam je povedal zgodbo o poslikanem stropu. Spet smo se razdelili v dve skupinice in imeli voden ogled muzeja. Šli smo skozi celotno zgodovino Posavja. Od dobe kovin, Rimljanov, do reformacije in 20. stoletja. Izvedeli smo veliko novih informacij, ki nam znajo priti prav.

Celotna ekskurzija je bila poučna, pridobili smo ogromno znanja in poleg tega smo imeli zelo lepo vreme in ga izkoristili za prijetno druženje.

[FOTOGALERIJA]
Nika Nardin, PV1B