Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
21. junij 2021

Ogled gradbišč po Novem mestu in okolici

6 ogled gradbišča TGH  Furs

Končno smo v letošnjem šolskem letu šli na ogled več gradbišč po Novem mestu in okolici! Na Jakčevi ulici podjetje ANDE d.o.o. gradi večstanovanjsko stavbo - 66 REZIDENC. Vodja gradbišča nam je na načrtih razložil zasnovo stavbe in nosilno konstrukcijo. Poudaril je pomen vodenja gradbene dokumentacije, posebej dnevnika. Razložil je varstvene ukrepe pri gradnji. Ogledali smo si široki izkop gradbene jame. In izvedeli še mnogo zanimivosti, ki so za to poročilo preveč podrobne.
Zatem smo se sprehodili do stavbe FURS v Kandiji, kjer podjetje TGH d.o.o. izvaja energetsko prenovo stavbe. Pooblaščeni na gradbišču so nam na stavbi pokazali izvedena gradbena, obrtniška in instalacijska dela. Vgradili so energetsko učinkovita okna, toplotno izolirali fasado in streho, izvedli novo prisilno prezračevanje z rekuperacijo zraka, itd. Isto podjetje je tudi izvajalec del pri gradnji nizkoenergijskega prizidka OŠ Otočec in vrtca. Ob koncu ogledov smo se razveselili darila za vsakega od nas.
Ob stavbi Supernove podjetje GPI Tehnika d.o.o. gradi AMZS poslovno stavbo Novo mesto. Tudi tu nas je prijazno sprejel delovodja in nas popeljal po gradbišču. Razložil je skeletno, armirano betonsko, nosilno konstrukcijo in dela, ki trenutno potekajo. Dijaki so postavili tudi nekaj vprašanj in si tako lažje predstavljali poklic, ki ga bodo morda opravljali. Z veseljem smo ugotovili, da je kar pet delovodij in vodij gradbišč obiskovalo našo gradbeno šolo. Lahko smo ponosni.
Razlaga na vseh gradbiščih je bila zelo zanimiva in poučna. Kar verjeti nismo mogli, koliko strokovnjakov mora združiti delo pri izvedbi gradbenih objektov, koliko znanja in truda je potrebno, kako je napredovala tehnika in razvoj na tem področju. Na vseh gradbiščih so poskrbeli za našo varnost s telovniki z odsevniki in zaščitno čelado. Vsem izvajalcem in podjetjem se zahvaljujemo za trud, prijaznost in profesionalno vodenje. Polni novih spoznanj in vtisov smo pohiteli domov.
[FOTOGALERIJA]

Zapisala: Lili Žnidaršič, uni. dipl. inž. grad., 
organizatorka strokovnih ekskurzij