Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
30. maj 2017

ogled Novega mesta

29.5.2017 smo dijaki PV1A in PV1B odšli na ekskurzijo po Novem mestu. Najprej smo odšli do Kapiteljske cerkve, kjer smo se pogovorili o zgodovini in gradnji cerkve. Ogledali smo si tudi njeno notranjost, nato pa odšli do Dolenjskega muzeja. Tam smo si ogledali razstavo o jantarju. Med ogledom so nam povedali, kako pomemben je bil jantar v zgodovini in kakšen je bil njegov namen. Povedali so nam kako ga pridobivajo in kaj vse iz njega izdelujejo. Podrobno so nam predstavili jantarjevo sobo, ki se nahaja v Rusiji in je celotna okrašena z jantarjem. Potem smo si ogledali stalno zbirko muzeja, in film, s katerim so nam pokazali kako predšolske otroke seznanimo z zgodovino in obiskom muzeja. Udeležili smo se tudi delavnice, kjer smo preizkusili naše likovne sposobnosti v izdelavi jantarjevih gumbkov. Medtem smo se vsi zabavali in bili navdušeni nad končnim izdelkom. Ko smo končali v muzeju, je bila naša naslednja dejavnost splavarjenje. Na Rudolfovem splavu so nas tam pričakali v veselem vzdušju. Skozi celoten ogled Novega mesta iz rečne perspektive, nas je spremljala harmonika in petje. Krstili smo tudi novega splavarja, nekateri pa so tudi zaplesali. Na splavu nas je skozi zgodovino Novega mesta popeljala Primičeva Julija, nekaj splošnih dejstev o Novem mestu in o reki Krki pa nam je povedala tudi perica Pepca.

Ekskurzjia se je vsem dijakom zdela zanimiva, zagotovo pa nam je bil najboljši del dneva splav, saj smo se vsi v sproščenem vzdušju zabavali in tudi nekaj koristnega naučili.

Kaja Stančin, PV1B
08