Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
2. februar 2017

Ogled Restavratorstva Legan v Žužemberku

Z dijaki L2B, smer: lesarski tehnik, smo si v okviru praktičnega pouka – restavriranja v sredo, 1. februarja, ogledali delavnico restavratorskega in rezbarskega mojstra Mihe Legana v Žužemberku.

Miha Legan, ki ima delavnico v Žužemberku že 25 let, je svojo poklicno pot začel v Novolesu, sodi pa med izjemne mojstre restavratorstva, ne samo na Dolenjskem, ampak tudi na Slovenskem, saj je s svojim dosedanjim delom dokazal izjemen prispevek pri ohranjanju slovenske sakralne in kulturne dediščine. Obnovljeni, pa tudi popolnoma novi oltarji širom Slovenije, pričajo o uspešnem delu mojstra Legana, ki se s pomočjo ožjih družinskih članov, akademskih slikarjev in svojih sodelavcev loteva največjih projektov. V delo je vpeta celotna družina, tudi hči Ana, ki je že pred leti uspešno končala lesarsko šolo v Novem mestu, sedaj pa študira na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer restavratorstvo. Miha Legan svoje delo obvlada do potankosti, praktično in teoretično znanje nabira z izkušnjami in v vseh teh letih jih je nabral veliko. V dobri uri in pol našega ogleda je pokazal precej »skrivnosti« restavratorstva, ki so potrebne za uspešno izpeljavo projekta od zaplinjenja, obnove starih delov in zamenjave z novim lesom, do dodelave manjkajočih delov, rezbarjenja, sondiranja, utrjevanja barvnih plasti, čiščenja, kitanja, brušenja, lakiranja, retuširanja, zlatenja do finalnega lakiranja. Res poučen in zanimiv ogled, za kar smo mu dijaki in učitelji šole izjemno hvaležni.

IMG 2850 

Foto in tekst: Slavko Mirtič