Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
14. oktober 2015

Projektni dan LG1A - dežela kozolcev Šentrupert

Z velikim veseljem smo pričakali projektni dan v prvem muzeju kozolcev na svetu, kljub hladnemu dnevu.     

Ob prihodu nas je prijazno pozdravil priznani tesarski mojster in nas popeljal po Deželi kozolcev. Opisal je zgodovino razvoja kozolcev Mirnske doline, poudaril  je pomen gradnje lesenih sušilnih naprav in mojstrstvo tesarjev pri gradnji. Kozolci so danes priznana arhitekturna, etnološka, kulturna in tehnološka znamenitost naše dežele. Ogledali smo si konstrukcijske značilnosti kozolcev, smotrno rabo lesa, obdelavo lesa pri posameznih detajlih in dojeli, koliko znanja so morali imeti naši predniki.

Po ogledu smo se ogreli s čajem v učilnici, kjer se nam je pridružila  arhitektka. Z njeno pomočjo smo skicirali različne tipe  kozolcev, v perspektivi narisali preprosta geometrijska telesa, zatem pa toplar. Predstavitev je bila zelo nazorna in zanimiva, naše risbe pa za začetnike prav super. Po kratkem tečaju smo šli v naravo in poskušali sami prvič narisati črtno risbo izbranega kozolca. Bili smo prav uspešni in poželi pohvale mentoric!

Projektni dan bomo zaključili v šoli, saj bomo napisali poročilo, objavili fotoreportažo na spletnih straneh in zaključili dejavnost s postavitvijo razstave.

Veseli smo, da smo imeli tako zanimiv in poučen dan.

 Zapisala: Lili Žnidaršič, organizatorka dejavnosti

Fotografije ...