Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
22. oktober 2017

Vzgojiteljada 2017

Srečanje dijakov in učiteljev s srednjih vzgojiteljskih šol v Sloveniji

slikica

Na Srednji gradbeni, lesarski in vzgojiteljski šoli smo v četrtek, 19.10.2017, gostili približno 250 udeležencev Vzgojiteljade v Rudolfovem 2017. Gre za tradicionalno srečanja dijakov, učiteljev in ravnateljev vseh srednjih vzgojiteljskih šol, ki omogoča izmenjavo znanj in izkušenj ter spoznavanje lokalnega okolja. Temo coprnice smo obarvali z zgodovinskim motivom iz leta 1365,v katerem je ključno vlogo za nastanek Novega mesta odigral Rudolf IV. Habsburški. Dijaki in dijakinje so tako v delavnicah izdelovali čarovniške kostume, coprniškim izrekom v slovenskem in angleškem jeziku poiskali namene in učinke, v kotlu pripravljali različne zvarke in izrezovali coprniške buče, v glasbenem laboratoriju ustvarjali temne coprniške zvoke ter z orientacijskim pohodom lovili coprnice po Novem mestu. Prav tako so se preizkusili v izdelavi kratke dokumentarno-zabavne animacije o Rudolfu IV. Habsburškem, ves čas pa so tudi spremljali in fotografirali delo po delavnicah ter natisnili glasilo o Vzgojiteljadi v Rudolfovem. Druženje smo sklenili z zaključno predstavo, v kateri so sodelovali tudi gostujoči dijaki in je prikazovala 'večno nasprotje' med svetlobo in temo.
Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola je s pričujočim dogodkom stopila na pot uresničevanja projekta Rudolfovo 2017. Sodelujemo z Mestno občino Novo mesto, Dolenjskim muzejem in otroškimi vrtci iz ožjega in širšega okoliša z namenom pridobivanja trajnostnih globljih vezi za konstruktivno sodelovanje v prihodnosti. V okviru le-tega bo na podlagi resničnih zgodovinskih dogodkov nastala didaktična otroška odrska igrica v knjižni obliki, animacija o Rudolfu IV. Habsburškem, razpisan pa bo tudi natečaj za najboljšo didaktično otroško igro Rudolf.
Nasvidenje prihodnje leto v Ormožu.


Suzana Kumelj Bračič, prof.