Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
6. junij 2024

Strokovna ekskurzija – CeROD in Willy Stadler


V torek, 4. junija smo se 1. letniki programa Elektrotehnika odpravili na stokovno ekskurzijo, ki se je začela s obiskom centra za ravnanje z odpadki CeROD v Leskovcu. Ogledali smo si nov objekt za mehansko-biološko obdelavo odpadkov (MBO) in deponijo - glavno odlagališče odpadkov za celotno dolenjsko regijo. Novi objekt naj bi kmalu (še v juniju) dobil okoljsko dovoljenje za začetek obdelave komunalnih in bioloških odpadkov in s tem začel s poskusnim obratovanjem.

Predstavili so nam pot odpadka. Vse se začne s procesom, kjer se odstranijo vse nečistoče, kot so plastika in kovine. Nato se odpadki prezračujejo v posebnih tunelih, preden jih odpeljejo na odlagališče, kjer se razgradijo. Ta postopek izvajajo zato, da se sprostijo plini, preden se odpadki odložijo, saj lahko temperature dosežejo do 70 stopinj Celzija, kar bi lahko povzročilo požar. Predstavili so nam, kako pomembno je ustrezno ravnanje z odpadki in kako njihovi procesi pripomorejo k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje. Spoznali smo, da se pričakuje, da bo odlagališče zapolnjeno do leta 2045, kar poudarja potrebo po trajnostnih praksah ravnanja z odpadki. V kolikor pa bomo še bolj dosledni pri ločevanju odpadkov v gospodinjstvih, kjer smo že sedaj iz leta v leto boljši, pa bo življenjska doba še daljša.

Po obisku CeROD smo nadaljevali našo ekskurzijo pri podjetju Willy Stadler d. o. o., ki proizvaja linije za sortiranje odpadkov. Vodili so nas skozi celoten proizvodni proces, od razreza kovinskih plošč z laserskimi rezkalniki do ožičenja električnih omar v elektro delavnici. Ogledali smo tehnologijo, ki jo uporabljajo za izdelavo svojih sistemov za sortiranje odpadkov, kar nam je dalo vpogled v pomembno vlogo, ki jo ima Stadler pri izboljševanju učinkovitosti ravnanja z odpadki.

Ta ekskurzija nam je dala celovit vpogled v kompleksnost in nujnost pravilnega ravnanja z odpadki. Tako CeROD kot Willy Stadler s svojimi naprednimi tehnikami in postopki prispevata k varovanju okolja ter nas opozarjata na pomen odgovornega ravnanja z našimi odpadki

 

Ervin Čaušević, 1ELE

1

2

3

4