Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
29. maj 2024

Strokovna ekskurzija v ETI


V ponedeljek, 27. maja, smo 1. letniki programa Elektrotehnika v okviru predmeta Električne inštalacije in razsvetljava odšli na strokovno ekskurzijo v ETI na Izlake. V podjetju so nam tudi predstavili svoje skromne začetke v letu 1950, za svoj prvi porcelanski izdelek, Bergmanovo pipico. Za začetek avtomatizacije proizvodnje štejejo 80. leta prejšnjega stoletja. Podjetje se je začelo širiti izven meja naše države leta 1997 z ustanovitvijo svojega prvega hčerinskega podjetja na Poljskem. Zelo je bilo zanimivo spoznati njihove produkte, torej njihove raznorazne varovalke ter stikala in odklopnike ter jih pogledati od znotraj. Tudi njihovi filmčki so bili zelo zanimivi, od prikazov delovanja, pravilnega in ne, do splošnega testiranja.

Po prigrizku so nam prikazali svojo proizvodnjo, od manj do bolj avtomatiziranega dela, in nam pokazali celoten proces za izdelavo tako manjših kot večjih, bolj zmogljivih varovalk. Celoten proces je kar dosti zakompliciran, saj so te keramične talilne varovalke narejene praktično v celoti v samem podjetju. To pomeni da iz kremenčevega peska naredijo ohišje ki ga nato posušijo, ali v peči ali na prostem, kar seveda traja veliko dlje. Ta ohišja pregledajo za kakovost, jih pobarvajo in v njih vstavijo svoj patentiran mehanizem. Na vsakem koraku varovalke pregledajo in poskrbijo da sledi njihovem standardom za kakovost. Na koncu smo celo izvedeli da izdelujejo tudi druge stvari, razne dele za avte, včasih so celo izdelovali kopita za puške, vendar so to prenehali v letu 2018. Osebno mi je bilo najbolj zanimiv njihov proces izdelave svojih keramičnih izdelkov.

Na žalost je čas za povratek domov prišel mnogo prekmalu.

Žan Redek, 1ELE


4

3 (1)

5

2