Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
28. september 2023

Strokovna ekskurzija v Muzej krščanstva na slovenskem in Bolnišnico za otroke Šentvid pri Stični

Dijaki 1. letnikov programa Zdravstvena nega so na lep sončni dan obiskali Bolnišnico za otroke Šentvid pri Stični in Muzej krščanstva na Slovenskem. 
V bolnišnici jih je sprejela gospa Zdenka Koporec, pomočnica direktorice za zdravstveno nego. V bolnišnici se ukvarjajo z zdravljenjem in rehabilitacijo kronično bolnih otrok v starosti od 0 do 19 let. V času zdravljenja je poskrbljeno tudi za osnovnošolsko izobraževanje. Namen samega bolnišničnega zdravljenja je tudi, da se kronično bolni otroci čim bolj rehabilitirajo, si pridobijo boljšo samopodobo in samospoštovanje. Z multidisciplinarnim timom pa poskrbijo za normalen razvoj otroka kljub zdravstvenim, fizičnim in psihičnim težavam. Zanimivost bolnišnice je, da ima čisto svoj bazen, ki je v prvi meri namenjen rehabilitaciji otrok, včasih pa tudi kot nagrada.
V muzeju krščanstva so se dijaki najprej sprehodili skozi najstarejši še delujoči samostan v Sloveniji. Sprehodili so se skozi devet stoletij star križni hodnik, ogledali so si samostansko obednico, baročno baziliko in videli ostanke protiturškega obzidja. V samem muzeju so si ogledali znameniti Stiški rokopis iz leta 1428 in življenje patrov iz Stiškega samostana. Za konec  jih je čakala še čisto prava kaligrafska delavnica, kjer so se preizkusili v pisanju protogotice s črnilom in kaligrafskim peresom.

Zapisala: Gloria Šepec

1695806954157  1695806954143  1695806954129