Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
28. september 2023

Uvodno izobraževanje novih prostovoljcev

»Prostovoljnost je lepa obleka, ki človeka kaže kot človeka.«
Zopet je leto naokoli in z njim tudi naše tradicionalno uvodno izobraževanje za nove prostovoljce pod okriljem Splošne bolnišnice Novo mesto, Srednje zdravstvene in kemijske šole in Slovenske Filantropije.
Letošnje izobraževanje je že dvajseto po vrsti. Na prostovoljno delo v skupinico Sončki se je prijavilo 11 novih prostovoljcev, v skupinico Pikapolonice pa 7 novih prostovoljk.

Na začetku nas je pozdravila direktorica za področje zdravstvene nege Splošne bolnišnice Novo mesto gospa Nataša Piletič, ki nam je zaželela prijetno druženje in veliko dobre volje. Izpostavila je, da je vesela, da se prostovoljno delo v bolnišnici tako lepo razvija in poudarila, da bolnišnici veliko pomeni skrb prostovoljca v dobro bolnika. V imenu vodstva bolnišnice nam je vršilec dolžnosti strokovnega direktorja bolnišnice Boštjan Kersnič zažel, da dijaki, čim bolj izkoristijo urice s pacienti, ker oboji zelo veliko pridobijo. V imenu Srednje zdravstvene in kemijske šole nas je pozdravila tudi naša pomočnica ravnateljice gospa Mateja Kržičnik, ki je bila vesela, da se s prostovoljnim delom vsako leto ukvarja lepo število dijakov, poudarila je tudi, da je ta oblika preživljanja prostega časa za dijake zelo pomembna za graditev njihove samopodobe.
Predavanje je začela gospa Jožica Rešetič, ki je poudarila vlogo koordinatorice ter dolžnosti in pravice prostovoljca. Rešetičeva je govorila tudi o občutkih pacienta v bolnišnici in poudarila, kako pomemben člen v verigi za samo zdravljenje bolnika je tudi prostovoljec. V nadaljevanju so se predstavile vse odgovorne medicinske sestre z oddelkov, kjer poteka prostovoljno delo. Gospa Barbara Špilak nas je opozorila na pravilno in učinkovito higieno rok, gospa Zdenka Seničar je govorila o pravicah in dolžnosti pacienta v bolnišnici, predstavila je tudi samo bolnišnico. Predavanju so sledile delavnice s strani Slovenske Filantropije.
Prostovoljno delo poteka na pljučno-infekcijskem, abdominalnem, nevrološkem, NBO-oddelku ter na otroškem oddelku. Prostovoljci so razdeljeni v dve skupini, in sicer Sončki (obiskujejo bolnike na prvih štirih oddelkih) in Pikapolonice (obiskujejo male bolnike na otroškem oddelku).

Po skupnem ogledu vseh oddelkov, kjer poteka prostovoljno delo, smo druženje zaključili s skupno sliko izpred pljučnega oddelka. 
Skupni dopoldan in del popoldneva smo zaključili z mislijo, da se kmalu spet srečamo, si izmenjamo dosedanje izkušnje in se držimo misli malega princa »Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.«

Gloria Šepec,  mentorica prostovoljnega dela

1695806805584  1695806805570  1695806805546  1695806805534  1695806805522