Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

24. april - slovenski dan brez zavržene hrane

Šolsko leto 2024/2025

24. april 2025 – 5. slovenski dan brez zavržene hrane

V dvanajstih dneh zavrgli več kot dve toni hrane 

Med 2. in 17. aprilom smo na Šolskem centru zabeležili zaskrbljujoče številke glede zavržene hrane. 

V obdobju dvanajstih dni smo namreč skupaj zavrgli kar 2316,75 kg hrane, ki je nastala bodisi pri pripravi malice bodisi kot ostanek po obroku.
To pomeni, da smo v povprečju vsak dan zavrgli kar 193 kg hrane. Ti podatki opozarjajo na resen problem prekomernega zavržka hrane, ki ima tako okoljske kot tudi ekonomske posledice.
Zavržena hrana ni le izguba virov, temveč tudi priložnost za razmislek o tem, kako lahko kot posamezniki in skupnost prispevamo k bolj odgovornemu ravnanju s hrano. 
Prihodnji koraki bodo zato usmerjeni v iskanje rešitev, kako zmanjšati količino odpadkov ter spodbujati bolj trajnostne prehranjevalne navade.



Šolsko leto 2023/2024
Slovenski dan brez zavržene hrane

24. aprila Slovenija obeležuje dan brez zavržene hrane, to je priložnost, da se osredotočamo na pomembnost zmanjšanja količine hrane, ki konča na smetišču. Ta dan nas spodbuja k premisleku o naših navadah glede hrane in k ukrepanju za bolj trajnostno prihodnost.
Zavržena hrana predstavlja velik izziv za Slovenijo in tudi za celoten svet. Kljub temu da živimo v državi s pretežno visoko stopnjo blaginje, se tudi pri nas vsakodnevno soočamo z zavrženo hrano. Pomembno je razumeti, da vsak košček hrane, ki ga zavržemo, predstavlja tudi izgubo virov, kot so voda, energija in delovna sila, ki so bili porabljeni za proizvodnjo te hrane.
Na srečo obstaja veliko načinov, kako lahko vsak posameznik prispeva k zmanjšanju zavržene hrane. Načrtovanje nakupov, pravilno shranjevanje hrane in ponovna uporaba živil za pripravo novih jedi so le nekateri koraki, ki jih lahko sprejmemo.
Slovenski dan brez zavržene hrane nas spominja, da smo odgovorni za svoje ravnanje s hrano in da lahko s svojimi vsakodnevnimi odločitvami prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti. Zato si vzemimo trenutek, da razmislimo o tem, kako lahko vsak od nas prispeva k zmanjšanju zavržene hrane in ustvarjanju boljše prihodnosti za vse.
Vabim vas, da si ogledate prispevke dijakov, ki so pripravili nekaj receptov, v katerih so ponovno uporabili že pripravljena živila.


Šolsko leto 2022/2023

24. april – 1. slovenski dan brez zavržene hrane

Na Šolskem centru Novo mesto dijakinje in dijake ozaveščamo in spodbujamo k zmanjšanju odpadkov hrane, ki nastanejo pri malici.

Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna sila in kapital.

slika 1
(Vir: https://www.stat.si/statweb/News/Index/10597, 19. 4. 2023.)

Širšo javnost ozaveščamo in s tem spodbujamo k zmanjšanju odpadkov hrane tudi v domačem okolju.

Slika 2

(Vir: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MOP/Sporocilo-za-javnost/2020/09_September/28_Care4Climate/C4C_Odpadna-hrana_v6_A4_daljsa-verzija-1.pdf, 19. 4. 2023.)