Arhiv novic
18. maj 2016
Mednarodni dan celiakije
V sredo, 17. maja 2016, smo na Srednji zdravstveni in kemijski šoli obeležili mednarodni dan CELIAKIJE. Z dijaki zdravstvene šole smo pripravili stojnico o celiakiji. Celiakija je kronična bolezen tankega črevesja, ki nastane zaradi preobčutljivosti na gluten. Gluten je beljakovina, ki se nahaja v žitu, kot so: pšenica, rž, oves, ječmen.
Ljudje, ki zbolijo za to boleznijo, morajo imeti brezglutensko dieto, ki jih spremlja celo življenje. V sodelovanju z društvom Celiac, v katerega so vključeni pacienti s celiakijo, in njihovim predsednikom Goranom Makarjem smo na stojnici predstavili brezglutenske izdelke, informativne zloženke o celiakiji, recepte in tudi nekaj brezglutenskih dobrot, ki so jih pripravili člani društva Celiac. Mimoidoči dijaki in profesorji so se radi zadržali ob stojnici, kjer smo jim predstavili celiakijo in njene posebnosti.
Ljudje, ki zbolijo za to boleznijo, morajo imeti brezglutensko dieto, ki jih spremlja celo življenje. V sodelovanju z društvom Celiac, v katerega so vključeni pacienti s celiakijo, in njihovim predsednikom Goranom Makarjem smo na stojnici predstavili brezglutenske izdelke, informativne zloženke o celiakiji, recepte in tudi nekaj brezglutenskih dobrot, ki so jih pripravili člani društva Celiac. Mimoidoči dijaki in profesorji so se radi zadržali ob stojnici, kjer smo jim predstavili celiakijo in njene posebnosti.
Marinka Cerovšek,
mentorica
mentorica