Arhiv novic
14. april 2023
Obisk Kmetije Kastelic
Z dijakinjama 2. letnika ZN, Jerco in Mijo, smo v okviru krožka Kulinarična delavnica obiskali Kmetijo Kastelic, ki leži na robu Novega mesta. Kmetija je v lokalnem okolju poznana že dalj časa, predvsem po svojih sladoledih in mlečnih napitkih.
Kmetija je že več generacij v lasti Kastelčevih, prepoznavnost v lokalnem okolju pa je pridobila po zaslugi gospoda Andreja Kastelica. Osnovno kmetijsko dejavnost je nadgradil še s pripravo mlečnih izdelkov, kot so jogurti, skute, sladoledi in mlečni napitki.
Izvedele smo, da pasma krav, ki jih vzrejajo na kmetiji, daje mleko, ki je po hranilni vrednosti bolj podobno človeškemu. S prehranskega vidika je zato to mleko lažje prebavljivo. V pogovoru z gospodom smo izvedele, da samo določene krave proizvajajo tako mleko. To pa preverijo z gensko analizo.
Seveda pa s kmetije nismo odšle lačne in praznih rok. Degustirale smo njihovo skuto in polnozrnati mlečni zdrob, pripravljen iz avtohtone, stare vrste pšenice.
Gospod Kastelic je tudi eden izmed pobudnikov vzreje in prodaje krškopoljskih prašičev, avtohtone pasme, značilne za Dolenjsko.
Zagotovo se še vrnemo na njihovo kmetijo.